Sabtu, 21 Mei 2016

Puding Kacang Merah


Air Tangan :
Ain Arina

Bahan-bahan :

1 tin kacang merah (dibuang airnya dan dibasuh)
Agar-agar
1 tin susu cair
1 sudu besar tepung jagung
Air
Gula secukup rasa
Secubit garam
Pewarna merah
Daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :

1. Taburkan setengah tin kacang merah di atas loyang atau acuan.

2. Rebus agar-agar bersama daun pandan hingga hancur dan masukkan gula.

3. Apabila sudah mendidih, ambil setengah cawan dan tuangkan atas kacang tadi dan biarkan agar-agar agak keras.

4. Lebih agar-agar tadi, masukkan susu cair setengah tin.

5. Apabila agar-agar kosong sudah agak keras, tuangkan pula agar-agar susu ini dan biarkan agak keras lagi.

6. Langkah terakhir, lebih agar-agar susu tadi pula boleh masukkan kacang merah yang telah diblender lumat bersama setengah tin susu cair, pewarna merah dan juga tepung jagung.

7. Rebus hingga mendidih dan masukkan secubit garam bagi rasa lemak.

8. Kemudian, tuang dalam acuan tadi. Biarkan ia keras sepenuhnya.

9. Sedia untuk dinikmati.

Resipi Air Rasberi (Fresh dan Original)

Air rasberi

buah rasberi
Sumber Resipi :
Ain Arina

Bahan-bahan :

Buah rasberi
Air
Gula
Ketul ais


Cara Membuatnya :

1. Rebus buah rasberi yang telah dibasuh.

2. Rebus hingga keluar warna yang pekat dan kepekatannya cukup untuk satu jug.

3. Setelah itu, tapiskan dan ambil airnya sahaja.

4. Kemudian, boleh masukkan gula dan tambahkan air.

5. Akhir sekali, masukkan ketul ais secukupnya.

6. Sedia untuk dinikmati.

Ahad, 7 Februari 2016

Ikan Haruan Masak Lada

Ikan Haruan Masak Lada

Bahan-bahan :

Lada
2 ulas bawang putih (dikisar)
Sebiji bawang besar (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
1 inci halia (dipotong)
Ikan haruan
Santan
Kunyit
Garam secukup rasa


Cara Membuatnya :

Blender lada, bawang putih, bawang besar dan juga halia sehingga lumat.

Tuangkan ke dalam periuk dan masukkan juga halia yang dipotong.

Buka api dan biar masak seketika.

Seterusnya, masukkan ikan dan santan.

Masukkan juga sedikit serbuk kunyit dan garam.

Biarkan hingga ikan masak dan sedia untuk dinikmati.