Ahad, 17 November 2019

Murtabak Popia

Murtabak Popia
Air Tangan :
Ain Arina

Bahan-bahan :

Kulit popia saiz besar
Isi ayam (potong dadu)
Serbuk kari
Bawang besar (potong dadu)
Ubi kentang (potong dadu)
Daun bawang (dihiris)
3 biji telur
Minyak @ marjerin untuk menggoreng


Cara Membuatnya :

1. Panaskan sedikit minyak, masukkan bawang besar dan masak hingga layu.

2. Masukkan serbuk kari, ubi kentang, isi ayam dan sedikit air.

3. Masak seperti membuat inti karipap.

4. Apabila sudah masak, masukkan daun bawang. Biarkan sejuk.

5. Pecahkan telur dan pukul sedikit.

6. Kemudian masukkan sekali dalam inti tadi dan kacau.

7. Letak inti di tengah kulit popia dan lipat seperti membuat lepat.

8. Goreng seperti membuat telur dadar dengan menggunakan minyak yang sedikit.

9. Sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan