Air Tangan :
Salina Kitchen
Bahan-bahan :
3 cawan
beras (cuci dan tos)
2
helai daun pandan simpul rapi
2
sudu besar minyak sapi @ buttercup @ planta
2
ulas bawang putih dan halia (tumbuk halus bersama)
Daun
kari
1 batang serai (diketuk)
2
kuntum bunga lawang
1 batang
kulit kayu manis
3
kuntum bunga cengkih
4
biji buah pelaga
4
senduk tomato soup jenama heinz dalam tin
1 cawan
susu cair
3 ½
cawan air
1
sudu besar serbuk cukup rasa maggi @ 1 kiub pati ayam
Gula
dan sedikit garam
Hiasan
:
Lobak
merah (potong memanjang)
Daun
sup
Cara Membuatnya :
1. Mula-mula panaskan periuk nasi atas dapur gas.
2. Masukkan
butter, bawang putih dan halia yang ditumbuk halus tadi.
3. Masukkan
4 sekawan iaitu bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga.
4. Letakkan
juga daun kari, serai dan daun pandan. Goreng sekejap hingga naik bau.
5. Kemudian
boleh masuk sos tomato. Kacau-kacaukan sekejap seminit dua.
6. Seterusnya
boleh masuk susu cair, cukup rasa maggi, gula dan garam secukupnya.
7. Kemudian masukkan air. Sukatan
air ialah bagi 3 cawan beras bersamaan dengan
4 ½ cawan air.
8. Jadi bahagikan 1 cawan untuk
susu cair dan selebihnya masuk air biasa.
9. Tunggu hingga air mendidih
boleh masukkan beras, lobak merah dan daun sup.
10. Terus pindahkan periuk ke
rice cooker dan masak nasi macam biasa.
Tips Penting :
Tunggu nasi kering baru gembur
perlahan-lahan untuk elak nasi hancur.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan