Bahan
Untuk Laksam :
2 cawan tepung beras
½ cawan tepung gandum
2 sudu tepung ubi
Garam
4 cawan air
Bahan
Untuk Kuah Laksam :
2 kg ikan sardin rebus
4 labu bawang merah
1 inci halia
RM 3 santan
5 keping asam keping
3 sudu lada hitam (blender dan tapis
masuk dalam kuah)
Garam secukup rasa
Bahan
Untuk Kuah Lada :
Cabai hidup
Sedikit belacan
Cili padi
Sedikit cuka
Gula dan garam
Hiasan
Kacang panjang (dipotong nipis)
Kobis (dipotong kecil)
Taugeh (basuh dan toskan airnya)
Cara
Membuat Laksam :
1. Campurkan kesemua tepung dan
masukkan garam.
2. Masukkan air sedikit demi
sedikit dan kacau hingga sebati.
3. Panaskan periuk pengukus,
tuangkan sedikit adunan ke dalam tudung periuk.
4. Ratakan hingga kena pada semua
permukaan tudung seperti membuat kuih ketayap.
5. Masukkan ke dalam periuk
pengukus.
6. Kukus sehingga masak.
7. Apabila telah masak, angkat
dan gulung dengan kemas.
Cara
Membuat Kuah Laksam :
1. Rebus ikan sardin sehingga
masak.
2. Ambil isi ikan tersebut dan
kisar bersama santan, bawang merah dan halia.
3. Masukkan ke dalam periuk
bersama asam keping dan garam secukup rasa.
4. Kisar dan tapis lada hitam
masuk ke dalam kuah.
5. Masak sehingga mendidih.
Cara
Membuat Kuah Lada :
1. Kisar cili hidup, belacan dan
cili menggunakan air masak.
2. Masukkan cuka, gula dan garam
secukup rasa.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan