Bahan
Untuk Ikan Bakar :
Ikan
Garam secukup rasa
Serbuk kunyit
Bahan
Untuk Air Asam
4 biji cili hidup (dihiris)
6 biji cili padi (dihiris)
2 biji cili padi (diblender)
1 ulas bawang besar (potong dadu)
2 besar ibu jari asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu sos cili @ sos tomato
1 sudu teh belacan (tak letak pun
tak apa)
1 biji buah tomato (diblender)
1 biji buah tomato (dipotong dadu)
Sedikit kerisik (jika suka)
Air masak
Cara
Membuat Ikan Bakar :
1. Salutkan ikan dengan kunyit
dan garam secukup rasa.
2. Bakar hingga masak.
Cara
Membuat Air Asam :
1. Buat air asam terlebih iaitu
dengan memasukkan air masak dan gaulkannya bersama asam jawa. Tapis untuk
mendapatkan air asam jawa tersebut.
2. Masukkan air asam jawa ke
dalam blender bersama 2 biji cili padi dan 1 biji buah tomato. Blender hingga
cili padi dan buah tomato hancur.
3. Tuangkan ke dalam mangkuk dan
campurkan kesemua bahan yang lain.
4. Tambahkan garam dan gula
secukup rasa. Gaulkan hingga semuanya sebati.
5. Hidangkan bersama ikan bakar.
Sedia untuk dinikmati.
Nota :
Sos cili @ sos tomato dimasukkan
bertujuan untuk memekatkan air asam jawa dan menambahkan lagi kesedapannya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan