Jumaat, 10 Januari 2014

Ikan Bakar dan Air Asam Special

Ikan bakar dan air asam special

Bahan Untuk Ikan Bakar :

Ikan
Garam secukup rasa
Serbuk kunyit


Bahan Untuk Air Asam

4 biji cili hidup (dihiris)
6 biji cili padi (dihiris)
2 biji cili padi (diblender)
1 ulas bawang besar (potong dadu)
2 besar ibu jari asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu sos cili @ sos tomato
1 sudu teh belacan (tak letak pun tak apa)
1 biji buah tomato (diblender)
1 biji buah tomato (dipotong dadu)
Sedikit kerisik (jika suka)
Air masak


Cara Membuat Ikan Bakar :

1. Salutkan ikan dengan kunyit dan garam secukup rasa.
2. Bakar hingga masak.


Cara Membuat Air Asam :

1. Buat air asam terlebih iaitu dengan memasukkan air masak dan gaulkannya bersama asam jawa. Tapis untuk mendapatkan air asam jawa tersebut.

2. Masukkan air asam jawa ke dalam blender bersama 2 biji cili padi dan 1 biji buah tomato. Blender hingga cili padi dan buah tomato hancur.

3. Tuangkan ke dalam mangkuk dan campurkan kesemua bahan yang lain.

4. Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Gaulkan hingga semuanya sebati.

5. Hidangkan bersama ikan bakar. Sedia untuk dinikmati.


Nota :

Sos cili @ sos tomato dimasukkan bertujuan untuk memekatkan air asam jawa dan menambahkan lagi kesedapannya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan