Bahan-bahan
:
½ kilo daging (dipotong dadu)
½ biji kelapa parut
2 sudu besar minyak kelapa (untuk
menumis)
1 sudu besar jintan manis
(ditumbuk halus)
½ sudu besar jintan putih
(ditumbuk halus)
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar gula pasir
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
Sebesar ibu jari asam jawa
Sedikit garam
Cara
Membuatnya :
1. Perap daging dengan kelapa
parut, jintan manis, jintan putih, serbuk kunyit, bawang merah, bawang putih,
air asam jawa, gula dan garam selama empat minit.
2. Panaskan minyak dan masukkan
daging yang diperap tadi.
3. Kacau daging berulang kali
sehingga kering dan berderai. Kemudian angkat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan