:::.Sajian Hati.:::

:::.Manis Strawberi.:::

Ahad, 7 Februari 2016

Ikan Haruan Masak Lada

Ikan Haruan Masak Lada

Bahan-bahan :

Lada
2 ulas bawang putih (dikisar)
Sebiji bawang besar (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
1 inci halia (dipotong)
Ikan haruan
Santan
Kunyit
Garam secukup rasa


Cara Membuatnya :

Blender lada, bawang putih, bawang besar dan juga halia sehingga lumat.

Tuangkan ke dalam periuk dan masukkan juga halia yang dipotong.

Buka api dan biar masak seketika.

Seterusnya, masukkan ikan dan santan.

Masukkan juga sedikit serbuk kunyit dan garam.

Biarkan hingga ikan masak dan sedia untuk dinikmati.

Bubur Pelangi

Bubur Pelangi

Bubur Pelangi

Bahan-bahan :

Cha cha
Gula merah
Daun pandan
Santan (dari satu biji kelapa)
Sedikit susu pekat
Secubit garam


Cara Membuatnya :

Rebus chacha bagi lembut dan tapiskan.

Rebus gula merah bersama sedikit air dan daun pandan.

Apabila sudah mendidih, tapis dan masukkan dalam periuk lain.

Masukkan santan dan juga  sedikit susu pekat.

Biarkan  mendidih dan masukkan cha cha tadi dan sedikit garam.

Masak hingga mendidih dan tutup api.

Jumaat, 1 Januari 2016

Kek Kelapa Pelangi



Bahan-bahan :

3 cawan marjerin
2 cawan gula halus
2 ½ cawan tepung gandum
6 biji telur
3 cawan kelapa parut tidak terlalu tua (digoreng sebentar)
1 sudu besar baking powder
1 sudu teh esen vanila
Pewarna yang disukai


Cara Membuatnya :

1. Pukul gula bersama marjerin hingga kembang.

2. Kemudian, masukkan esen vanila.

3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau lagi.

4. Ayak tepung gandum bersama baking powder.

5. Kemudian masukkan ke dalam adunan sedikit demi sedikit.

6. Akhir sekali, masukkan kelapa parut.

7. Asingkan adunan kepada beberapa bahagian.

8. Tuangkan pewarna yang disukai.

9. Sapukan loyang dengan sedikit marjerin.

10. Tuangkan adunan kek dan bakar sehingg masak.