Ahad, 28 Januari 2024

Resipi Sekaya Pandan

 
 

Bahan-bahan :

4 biji telur

180 gram gula kastor

200 gram santan

6 helai daun pandan

100 ml air

 

Cara Membuatnya :

1. Mesin daun pandan dengan air sehingga hancur.

2. Tapis untuk mendapatkan air daun pandan. Ketepikan.

3. Kacau telur dengan gula perlahan-lahan.

4. Masukkan santan dan air daun pandan tadi.

5. Kacau hingga semuanya sebati. Tapis adunan menggunakan penapis.

6. Masak menggunakan periuk tidak lekat dengan api perlahan.

7. Hendaklah dikacau selalu agar masak sekata dan tidak hangit.

8. Masak sehingga pekat dan berkilat.

9. Tutup api, tuang dalam bekas dan biarkan sejuk.

 

Ahad, 29 Oktober 2023

Ice Blended Milo Biasa

Ice Blended Milo Biasa

Bahan-bahan :

3 skop gula halus

3 skop milo

Susu pekat manis secukupnya

1 skop susu tepung

¼ cawan air

1 cawan ais hancur

 

Bahan Lain :

Coklat rice

Cream

 

Cara Membuatnya :

1. Masukkan gula, milo, susu pekat, susu tepung, air dan juga ais dalam blender.

2. Blend hingga ais hancur, sebati dan lembut.

3. Tuangkan ke dalam bekas.

4. Boleh letakkan cream dan tabur coklat rice di atasnya.

5. Sedia untuk dinikmati.

 

Nota :

1. Guna skop susu budak bagi sukatan ice blended ini. 


Kerepek Pisang Suhada



Bahan-bahan :

Pisang nangka @ pisang tanduk @ pisang abu

Garam

Minyak untuk menggoreng

 

Cara Membuatnya :

1. Kupas pisang dengan menggunakan pisau buah.

2. Rendam dengan air garam selama 5 minit setelah pisang dikupas.

3. Kemudian tapis airnya.

4. Panaskan minyak dalam kuali.

5. Sagat pisang atas kuali terus agar tidak melekat.

6. Goreng hingga kekuningan dan bolehlah diangkat.

7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.