Air Tangan :
Cik Nurhidayah
Bahan-bahan :
4 biji telur
1 ½ cawan gula halus
1 sudu besar ovallette
1 sudu kecil perisa pandan
2 sudu kecil pewarna hijau
1 sudu kecil serbuk penaik
3 cawan tepung gandum (ayak)
1 ½ cawan santan
300 gram kelapa parut putih
1 sudu kecil garam
1 sudu besar tepung ubi
Cara Membuatnya :
1. Mula-mula masukkan telur, gula halus, ovallette, perisa
pandan dan akhir sekali pewarna hijau.
2. Kisar semuanya hingga sebati.
3. Kemudian masukkan serbuk penaik, tepung gandum dan kisar
lagi.
4. Bila sebati, masukkan santan. Kisar sebati dan pastikan
adunan tidak terlalu likat.
5. Untuk kelapa, campurkan kelapa parut dengan garam dan
tepung ubi. Gaulkan hingga sebati.
6. Sapu acuan dengan sedikit minyak agar kuih tidak melekat.
7. Masukkan kelapa parut, tekan dengan acuan lain agar
lebih mampat.
8. Kemudian, tekan pula dengan jari untuk lebih kemas.
9. Letakkan adunan yang dibancuh tadi sama paras dengan acuan
agar tidak melimpah.
10. Kukus selama 10 minit, sejukkan seketika dan keluarkan kuih
dari acuan.
11. Sedia untuk dinikmati.