Jumaat, 1 Januari 2016

Kek Kelapa Pelangi



Bahan-bahan :

3 cawan marjerin
2 cawan gula halus
2 ½ cawan tepung gandum
6 biji telur
3 cawan kelapa parut tidak terlalu tua (digoreng sebentar)
1 sudu besar baking powder
1 sudu teh esen vanila
Pewarna yang disukai


Cara Membuatnya :

1. Pukul gula bersama marjerin hingga kembang.

2. Kemudian, masukkan esen vanila.

3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau lagi.

4. Ayak tepung gandum bersama baking powder.

5. Kemudian masukkan ke dalam adunan sedikit demi sedikit.

6. Akhir sekali, masukkan kelapa parut.

7. Asingkan adunan kepada beberapa bahagian.

8. Tuangkan pewarna yang disukai.

9. Sapukan loyang dengan sedikit marjerin.

10. Tuangkan adunan kek dan bakar sehingg masak.

Sabtu, 19 Disember 2015

Bubur Nasi Simple

Bubur Nasi Simple

Bahan-bahan :

Beras
Bawang merah (dihiris)
Bawang putih (dihiris)
Halia (dihiris)
Bunga lawang
Bunga cengkih
Kulit kayu manis
Serai
Santan
Udang
Lobak merah
Secubit jintan manis
Lada hitam


Cara Membuatnya :

1. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga kuning.

2. Tumiskan juga bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan halia.

3. Masukkan air, beras dan juga serai.

4. Biarkan sehingga mendidih.

5. Masukkan lobak merah, udang, santan dan kacau.

6. Apabila sudah menjadi kanji, masukkan jintan manis dan lada hitam.

7. Tutup api dan sedia untuk dihidang.

Sabtu, 7 November 2015

Resipi Agar-Agar Jagung Bersantan

Agar-Agar Jagung Bersantan
Air Tangan Sahabat :
Ain Aleesya

Bahan Untuk Lapisan Bawah :

Agar-Agar
1 tin krim jagung
Gula secukup rasa
Susu cair
Air


Bahan Untuk Lapisan Atas :

Agar-agar
Gula secukup rasa
Santan
Air
Secubit garam


Cara Memasak Lapisan Bawah :

1. Didihkan agar-agar dan air sehingga larut.

2. Masukkan gula dan kacau sehingga larut.

3. Masukkan susu dan krim jagung, kacau sebati.

4. Tuangkan ke dalam bekas.

5. Biarkan separuh beku, cakar dengan garfu sebelum dituangkan lapisan atas.


Cara Memasak Lapisan Atas :

1. Didihkan agar-agar dan air sehingga larut.

2. Masukkan gula dan kacau sehingga larut.

3. Masukkan santan dan garam.

4. Jangan masak santan terlalu lama kerana takut pecah minyak.

5. Tuangkan ke atas lapisan tadi.

6. Sejukkan di suhu bilik sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.