Air Tangan :
Ain Arina
Bahan-bahan
:
Beras pulut
Daun pandan (diblender dan juga untuk disimpul)
Daun pisang
Gula merah dan gula putih
Secubit jintan manis
Kelapa parut putih
Sedikit garam
Cara Membuatnya :
1. Blender daun pandan dan tapiskan.
2. Masukkan air daun pandan dalam beras pulut.
3. Tanak atas api dan kacau hingga masak.
4. Angkat dan balut dengan daun pisang seperti membuat
ketupat.
5. Ikat dengan kemas dan rebuskan.
6. Untuk kuah, masakkan gula merah dan gula putih bersama
sedikit air.
7. Masukkan juga daun pandan yang disimpul dan secubit jintan manis.
8. Masak hingga mendidih dan tutup api.
9. Potong pulut dan gaulkan pulut bersama kelapa dan sedikit
garam.
10. Sedia untuk dinikmati bersama keluarga.
10. Sedia untuk dinikmati bersama keluarga.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan