:::.Sajian Hati.:::

:::.Manis Strawberi.:::

Selasa, 24 Mac 2015

Kek Pisang Kelat

Kek Pisang Kelat

Air Tangan Sahabat :
Ain Aleesya 

Bahan-bahan :

4 biji pisang kelat yang telah masak
1 cawan minyak
1 cawan gula
1 ½ cawan tepung gandum
2 biji telur
1 sudu teh soda bikarbonat
Secubit garam


Cara Membuatnya :

1. Blender gula, telur, garam, pisang dan juga minyak sehingga hancur.

2. Setelah itu, tuangkan ke dalam bekas.

3. Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat dan masukkan ke dalam adunan pisang tadi. Kacau hingga sebati.

4. Masukkan ke dalam loyang kek yang ditabur dengan tepung atau boleh juga disapu dengan marjerin agar kek tidak melekat. Bakar dalam ketuhar sehingga masak.

5. Kek akan bertukar kehitaman. Cucuk dengan lidi atau batang sudu untuk memastikan kek masak atau pun tidak.

6. Jika serpihan kek tidak melekat pada lidi, bermakna kek tersebut sudah masak. Sedia untuk dihidang.

Selasa, 10 Februari 2015

Agar-agar Marmar

agar-agar marmar

Agar-agar Marmar

Agar-agar

Air Tangan Sahabat :
Ain Aleesya

Bahan-bahan :

1 tahil agar-agar
Gula secukup rasa
Dua helai daun pandan (disimpul)
Pewarna merah dan hijau
Susu cair
Air


Cara Membuatnya :

1. Ambil sedikit agar-agar dan masak sehingga hancur. Letakkan juga daun pandan.

2. Masukkan gula secukup rasa dan masak sehingga mendidih.

3. Tutup api dan bahagikan kepada dua bahagian untuk pewarna merah dan hijau.

4. Biarkan keras dan apabila telah keras potong dadu agar-agar tersebut.

5. Masak agar-agar yang selebihnya sehingga hancur.

6. Masukkan gula dan susu cair. Biarkan mendidih dan tuangkan ke dalam bekas.

7. Masukkan agar-agar yang dipotong dadu tadi di dalam agar-agar susu.

8. Sejukkan dan sedia untuk dinikmati.

Agar-agar Santan Red Warrior

Agar-agar Santan Red Warrior

Air Tangan Sahabat :
Ain Aleesya

Bahan-bahan :

1 bungkus agar-agar
Pewarna merah
Pati santan
Secubit garam
Air secukupnya
Gula secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Rebus agar-agar sehingga hancur.

2. Masukkan gula dan pewarna merah.

3. Apabila telah masak tutup api.

4. Tuangkan pati santan yang telah dicampur secubit garam.

5. Kacau sebentar dan tuangkan ke dalam acuan.

6. Biarkan sejuk dan sedia untuk dinikmati.