Sumber Resipi :
Salina Kitchen
Bahan-bahan :
1 kg daging (potong besar-besar)
1 genggam cili kering (belah tengah
buang biji dan goreng kering)
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia
2 batang serai
Daun kari
½ cawan kicap manis kipas udang (agak-agak warna
kuah bertukar gelap)
1 kiub pati ayam
1 paket kecil rempah perencah sup
adabi
2 sudu gula
Sedikit garam
Cili besar dengan bawang hollan
potong bulat (untuk hiasan)
Cara Membuatnya :
1. Panas minyak dalam kuali.
Goreng cili kering sampai bertukar warna merah kegelapan tapi jangan sampai
hangit dengan menggunakan api perlahan.
2. Kemudian angkat masuk dalam
blender, kisar bersama bawang putih, bawang merah, halia dan sebatang serai hingga
lumat.
3. Seterusnya, guna minyak yang
sama bekas goreng cili tadi, masukkan bahan yang dikisar.
4. Masuk sekali daun kari, sebatang
serai lagi yang diketuk, rempah perencah sup adabi, kicap, daging, kiub ayam
dan gula.
5. Kemudian masuk 2 cawan air.
Masak dengan api sederhana sampai daging lembut dan kuah sedang pekat.
6. Apabila daging sudah lembut
boleh tambahkan sedikit garam.
7. Letakkan juga cili besar belah
dua dan bawang hollan untuk hiasan penaik selera.
8. Tak perlu tambah perasa ajinomoto
sebab sudah masukkan kiub ayam.
9. Sedia untuk dihidang untuk
santapan keluarga.