Sumber Resipi :
Salina Kitchen
Bahan-bahan :
¾ cawan gula kastor @ gula halus
¾ cawan buttercup
1 sudu besar ovalate
1 sudu esen vanila
4 biji telur gred A @ 5 biji
telur gred C
¼ cawan @ 3 sudu besar susu pekat
¼ cawan @ 3 sudu besar minyak
1 ¾ cwn tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
Cara Membuatnya :
Campur buttercup, gula kastor,
esen vanila dan ovalate di dalam bekas.
Kemudian, masukkan telur satu
persatu. Putar lagi sampai adunan kembang
dan berbuih-buih.
Seterusnya, masukkan susu dan putar sekejap selama 3 minit.
Tambahkan minyak dan putar dalam 2 minit lagi.
Ayak tepung gandum bersama baking powder. Guna speed paling perlahan dan masukkan tepung sedikit demi sampai habis.
Apabila adunan sudah sebati,
bolehlah letak pewarna dan perasa pilihan anda. Jika pilih marble coklat susu,
letakkan 2 sudu serbuk koko dan 1 sudu perwarna coklat dark emulco. Satu adunan
lagi biar warna asal. Sapukan loyang dengan butter dan
lapik dengan baking paper.
Cara nk buat corak belang-belang tu senang jer.. Korang tindankan aje adunan tu di tengah-tengah loyang berselang seli warna.. Mula dengan warna asal.. Dan diikuti warna coklat dan warna asal semula.. Buatlah berapa banyak belang-belang yang korang nak.. Tindan-tindankan aje demo macam dalam gambar di atas.
Untuk last step saja nak nampak
cantik sikit kita buatlah corak-corak atasnya... Tompokkan dua tiga sudu adunan
warna coklat dan lorekkan aja guna lidi.. Loreklah bentuk bunga ka.. Daun-daun
ka... Muka laki korang kaa.. Hahaha Upp lawak ja nahh...
Untuk membuat kek marble pandan, saya guna perisa pandan green coconut. Letak 1 sudu aje tambah 1
sudu kecil pewarna hijau... Selang selikan adunan mcm tadi.. Tindan-tindan aje
kt tengah-tengah loyang ok.. Biar aduanan tu bergerak sendiri.. Korang x payah usik-usik dia dengan sudu ke senduk ke.. Kang x jadi corak belang-belang tu...
Lorek-lorekkan dengan lidi.. Panas oven 10 minit sebelum bakar kek tadi okeh... Bakar suhu 160'c api atas bawah ikut jenis oven masing-masing.. Masa 45 minit..
Boleh cucuk dengan lidi nak check
kek dah masak ke belum.. Kalau cucuk lidi keluar bersih.. Maknanya kek dah
masak.. Boleh keluarkan dari oven dan terbalikkan atas redai sekejap dan
terbalikkan semula.. Penting untuk elak kek dari mendap dan menurun...
Ok setelah dibedah siasat...
Tudia nampak tak kegebuannya di situ... Sgt moist, halus mulus. Tak terlalu
manis. Manis-manis buah jer... Tak keringkan anak tekak. Orang tua makan comfim tak
tercekik...
Selamat Mencuba...