:::.Sajian Hati.:::

:::.Manis Strawberi.:::

Sabtu, 21 April 2012

Ikan Siakap Tiga Rasa

Ikan Siakap Tiga Rasa

Bahan Untuk Menggoreng :
 
Ikan siakap
Tepung jagung
Telur
Minyak secukupnya

Bahan Untuk Kuah :

Bawang merah
Bawang putih
Halia
3 biji cabai hidup
Cabai melaka (ikut citarasa)
Sos tomato
Kicap
Sos tiram
Sos cili
Garam dan gula secukup rasa
Nanas (potong dadu)
Minyak untuk menumis

Cara Memasak Ikan :

Ikan siakap digoreng dengan tepung jagung yang disalut telur. Apabila sudah masak, letak atas pinggan. 

Ketepikan terlebih dahulu.

Cara Memasak Kuah :

Bawang merah, bawang putih, halia, cabai hidup, cabai melaka diblender tetapi jangan terlalu lumat.

Selepas itu, masak dalam kuali bersama minyak. Masukkan sedikit sos tomato, kicap dan  sos tiram. Masukkan lebih sedikit sos cili. Masukkan juga gula dan garam secukup rasa.

Akhir sekali masukkan nanas. Biarkan naik minyak dan kemudian tutup api.

Setelah itu, tuang kuah ke atas ikan tadi. Sedia untuk dihidang.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan