Jumaat, 17 Mei 2019

Masak Lemak Cili Api Siput Sedut

Masak Lemak Cili Api Siput Sedut
Air Tangan :
Suhada Yusof


Bahan-bahan :

Cabai hijau kecil @ cabai melaka @ cili padi (ditumbuk)
Bawang merah (ditumbuk)
Serai (dititik)
Daun kunyit (diikat)
Santan
Siput sedut
Kunyit hidup (ditumbuk) @ serbuk kunyit


Cara Membuatnya :

1. Tumbuk bawang merah dengan cabai hingga lumat.

2. Letak dalam periuk bersama santan, kunyit dan juga serai.

3. Masak dengan api yang kecil sehingga mendidih.

4. Masukkan siput dan daun kunyit.

5. Biar lebih kurang 10 hingga 15 minit.

6. Perasakan dengan garam secukup rasa.

7. Siap untuk dihidang dan dinikmati bersama nasi putih.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan