Jumaat, 28 Ogos 2015

Resipi Labu Masak Lemak Kuning

Labu Masak Lemak Kuning
Labu Masak Lemak Kuning
Oleh : Salina Ismail


Bahan Untuk Membuat Labu Masak Lemak Kuning :

1 biji labu
1 ikat pucuk labu
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 sudu makan cili kisar
Serbuk kunyit
1 biji santan kelapa
Garam secukup rasa


Cara Memasak Labu Masak Lemak Kuning :

1. Potong labu bentuk kiub dan rebus sekejap.

2. Pucuk labu disiangkan dahulu duri-durinya.

3. Panaskan santan dalam periuk, masukkan serbuk kunyit, cili kisar, bawang putih dan garam.

4. Kacau perlahan-lahan supaya santan tidak pecah minyak.

5. Kemudian boleh masukan labu tadi.

6. Apabila labu hampir lembut, bolehlah masukkan pucuknya di akhir sekali.

7. Kacaukan sekejap dan tutup api.

8. Sedia untuk dihidangkan.

Khamis, 27 Ogos 2015

Resipi Daging Bakar Cicah Air Asam

Daging Bakar Cicah Air Asam
Daging Bakar Cicah Air Asam
Oleh : Salina Ismail


Bahan Untuk Membuat Daging Bakar :

Setengah kg daging lembu
2 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar*
1 inci halia*
1 sudu lada hitam*
Gula dan garam
Sedikit serbuk kunyit


Cara Memasak Daging Bakar :

1. Tumbuk kasar semua bahan bertanda* dan perap bersama daging selama 1 hingga ke 2 jam. Lagi lama perap lagi sedap rasanya.

2. Daging boleh potong besar-besar dan nanti lepas bakar baru potong nipis-nipis.

3. Kemudian boleh bakar daging dalam ketuhar atau guna pemanggang ajaib sehingga daging masak.

4. Jika bakar menggunakan pemanggang ajaib, gunakan api perlahan untuk memasak agar daging masak sempurna.

5. Akhir sekali daging bolehlah dipotong nipis-nipis.



Bahan Untuk Membuat Air Asam :

1 biji bawang besar
1 biji tomato
1 biji cili merah
5 tangkai cili padi (jika suka pedas boleh tambah lagi)
Sedikit belacan
Sedikit garam
Air asam jawa
Limau nipis


Cara Membuat Air Asam :

1. Potong halus semua bahan.

2. Kemudian bancuh belacan bersama air asam jawa.

3. Masukkan sedikit garam dan campur bersama semua bahan yang telah dihiris tadi.

4. Akhir sekali perah sedikit air limau nipis.

5. Siap dan hidang bersama daging bakar.

Rabu, 26 Ogos 2015

Resipi Sup Kepala Ikan Plotan

Sup Kepala Ikan Plotan
Sup Kepala Ikan Plotan
Oleh : Salina Ismail


Bahan Untuk Memasak Sup Kepala Ikan Plotan :

Kepala ikan plotan (potong dan cuci bersih)
2 sudu minyak masak
2 cawan air
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia (hiris kasar dan ketuk sedikit)
1 uncang sup bunjut adabi
1 sudu rempah perencah sup
1 sudu lada hitam (ditumbuk halus)
1 sudu serbuk cukup rasa maggi
3 biji cili padi merah (diketuk)
Sedikit bawang goreng
1 biji tomato (potong 4)
Gula dan garam secukup rasa
Daun sup dan daun bawang


Cara Memasak Sup Kepala Ikan Plotan :

1. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bawang putih dan halia.

2. Tumis sampai naik bau dan bawang bertukar warna kekuningan.

3. Masukkan 2 cawan air, sup bunjut dan rempah sup.

4. Tutup periuk dan biar kuah merenih seketika anggaran 5 minit.

5. Masukkan kepala ikan, lada hitam, cili padi, serbuk cukup rasa maggi, gula dan garam.

6. Masak sehingga kepala ikan betul-betul lembut dan masak.

7. Akhir sekali taburkan bawang goreng, daun bawang, daun sup dan buah tomato.

8. Siap dan sedia untuk dihidang.