Sabtu, 8 Ogos 2015

Resipi Ayam Masak Kurma

Ayam Masak Kurma
Ayam Masak Kurma
Oleh : Salina Ismail


Bahan Untuk Membuat Ayam Masak Kurma :

Setengah ekor ayam (potong dua)
3 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
Halia sikit
Kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
Satu bungkus kecil rempah kurma
Setengah tin susu cair
1 kiub pati ayam
2 sudu besar cili kering blender
1 sudu gula
Garam secukup rasa
Serbuk kunyit


Untuk Hiasan @ Sayuran :

Bawang besar (potong bulat)
Cili merah (potong 2)
3 @ 4 biji cili padi
Lobak merah (potong memanjang)


Cara Memasak Ayam Masak Kurma :

1. Letakkan sedikit garam dan serbuk kunyit pada ayam dan goreng ayam sampai garing.

2. Guna minyak gorengan ayam tadi, tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang telah diblender.

3. Masukkan juga bunga lawang dengan kulit kayu manis. Tumis sampai naik bau.

4. Masukkan rempah kurma dengan secawan air dan kacau hingga sebati.

5. Letakkan juga dua sudu besar cili kering yang telah diblender.

6. Masak sampai rempah pecah minyak dan bau wangi.

7. Apabila rempah mula kering dan pecah minyak boleh masukkan lagi secawan air.

8. Apabila telah mendidih, boleh masukkan  kiub ayam, ayam yang digoreng tadi, gula, garam dan susu cair. Anggaran kuah menutupi isi ayam.

9. Masak dengan api sederhana sampai kuah mula memekat.

10. Akhir sekali boleh masukkan bahan hiasan seperti bawang besar, cili merah, cili padi dan lobak merah.

11. Kacau sekejap kemudian boleh tutup api.

12. Sedia untuk dihidang dan selamat mencuba :)

Ahad, 2 Ogos 2015

Biskut Tembikai

Biskut Tembikai

Bahan Membuat Biskut Tembikai :


150 gram gula kastor
250 gram mentega
1 biji kuning telur
1 sudu besar susu pekat manis
320 gram tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
Pewarna merah dan hijau
1/8 sudu teh garam
Paper cups
Manik coklat
Benang


Cara Membuat Biskut Tembikai : 


1. Pukul gula dan mentega hingga kembang.

2. Masukkan kuning telur, garam dan susu pekat. Putar hingga rata.

3. Masukkan tepung gandum yang diayak bersama baking powder.

4. Uli perlahan sehingga menjadi doh

5. Bahagikan doh kepada 3 bahagian. Warnakan dengan warna merah, hijau dan satu bahagian lagi dibiarkan warna asal.

6. Kemudian buat bulat kecil adunan merah dan disalut dengan warna kuning seterusnya dengan warna hijau.

7. Potong 4 bebola yang dibentuk itu menggunakan benang.

8. Letakkan manik coklat di bahagian merah sebagai biji buah tembikai. Lebih baik jika diletak bijan hitam atau biji selasih.

9. Letakkan di dalam paper cup.

10. Buat sehingga siap dan bakar sehingga masak.

Selasa, 28 Julai 2015

Kuih Loyang Pedas Ain

Loyang Pedas

Bahan Membuat Kuih Loyang Pedas :


1 kg tepung beras
3 genggam tepung ubi
Cili kering
Lada hitam
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Jintan manis
2 sudu gula
½ sudu garam
Udang kering
3 biji telur
Santan pekat
Sedikit ajinomoto


Cara Membuat Kuih Loyang Pedas :


1. Blender cili kering, lada hitam, bawang merah, bawang putih dan jintan manis.

2. Apabila sudah lumat, masukkan gula, garam dan ajinomoto. Blender hingga sebati.

3. Masukkan tepung beras dan tepung ubi di dalam bekas. Gaul sedikit.

4. Kemudian baru masukkan bahan blender tadi. Kacaukan.

5. Blender pula udang kering dan telur sehingga lumat.

6. Masukkan sekali dalam bancuhan tadi. Kacau bagi sebati.

7. Masukkan santan pekat dan kacau lagi.

8. Pastikan bancuhan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.

9. Jika terlalu pekat masukkan air secukupnya.

10. Goreng sehingga masak dan sedia untuk dinikmati.