Ahad, 25 Ogos 2013

Biskut Buah Kana

Biskut Buah Kana

Bahan-bahan :
 
1 cawan gula halus
1 cawan marjerin
1 cawan tepung jagung
1 camca teh esen vanila
1 camca teh baking powder
Tepung gandum ikut lembut
2 biji telur ayam
Sedikit jem untuk menyapunya


Cara Membuatnya :
 
1. Marjerin dan gula dipukul sampai kembang.
 
2. Masukkan telur dan pukul lagi.
 
3. Masukkan tepung jagung, tepung gandum, esen vanila, baking powder dan diuli sampai sebati.
 
4. Tekan ke dalam acuan dan bakar hingga masak.
 
5. Setelah sejuk, sapukan jem dan tangkupkan dua biskut menjadi satu.
 

Isnin, 29 Oktober 2012

Kari Ikan

Kari Ikan

Bahan-bahan :
Ikan kembung
Bendi
Santan
Serbuk kunyit
Garam


Bahan Untuk Blender :
2 sudu kecil rempah biji
Secubit jintan manis
Secubit jintan putih
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil lada
Cili kering


Bahan Untuk Tumis :
Bawang merah
Bawang putih
Halba campur
Daun kari


Cara Membuatnya :

 
1. Tumis bahan untuk ditumis hingga kekuningan. Setelah itu, masukkan bahan yang telah diblender lumat dan ditapis. Masukkan sedikit serbuk kunyit.

2. Biarkan pecah minyak. Apabila pecah minyak, masukkan santan dan garam.

3. Perlahankan api, masukkan ikan dan bendi. Biarkan masak.

4. Sedia untuk dihidang.

Mee Tom Yam

Mee Tom Yam

Bahan Untuk Membuat Mee Tom Yam :

Mee kuning (dicelur dalam air panas)
Ayam
Daun limau purut
Serai
Perencah tom yam adabi
Lobak merah
Kobis
Cili padi
Sonak jagung
Garam secukup rasa


Cara Membuat Mee Tom Yam :

1. Masukkan sedikit minyak di dalam periuk, masukkan ayam dan sedikit air. Biarkan ayam menjadi lembut.

2. Seterusnya, masukkan daun limau purut dan serai. Kacaukan.

3. Masukkan perencah tom yam, sayur lobak merah dan sonak jagung. Apabila sayur sudah lembut masukkan air.

4. Akhir sekali, masukkan sayur kobis dan juga garam secukupnya. Jika mahu masakan lebih pedas, boleh masukkan cili padi. 

5. Tutup api dan bolehlah dimakan bersama mee.