Isnin, 29 Oktober 2012

Masak Petai Sotong

Masak Petai Sotong

Bahan-bahan :

20 tangkai cili kering
1 sudu minyak
Asam jawa
Bawang besar
Gula
Garam
Bahan perasa
Sotong
Petai (direbus terlebih dahulu)


Cara Membuatnya :

1. Blender cili kering hingga hancur. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan diblender tadi.

2. Biarkan mendidih, masukkan sotong dan dibiarkan hingga sotong lembut.

3. Masukkan air asam jawa, gula, garam dan bahan perasa.

4. Biarkan pecah minyak, masukkan petai dan bawang besar.

5. Sedia untuk dihidang.

Asam Pedas Ikan (Rebus)

Asam Pedas Ikan

Bahan-bahan :

Ikan
15 tangkai cili kering
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil rempah biji
1 cubit jintan manis
Daun kesum
Asam keping
Garam secukup rasa
Ajinomoto (jika suka)


Cara Membuatnya :

1. Blender cili kering, bawang merah, bawang putih, rempah biji dan jintan manis hingga lumat.

2. Setelah lumat, masukkan ke dalam periuk dan dibiarkan mendidih.

3. Masukkan daun kesum dan dibiarkan lembut.

4. Seterusnya, masukkan air setengah periuk, ikan, asam keping, garam dan ajinomoto.

5. Biarkan seketika hingga mendidih dan ikan telah masak.

6. Sedia untuk dihidang.

Ahad, 28 Oktober 2012

Bubur Lambuk Daging atau Udang

Bubur Lambuk Daging atau Udang

Bahan-bahan :

½ cawan beras
Daging
3 ulas bawang merah
1 inci halia
1 kuntum bunga lawang
Bunga cengkih
Kulit kayu manis
Jintan manis
Lobak merah
Serai
Lada (ditumbuk)
Daun bawang dan daun sup
1 biji kelapa dijadikan santan


Cara Membuatnya :

1. Masak beras hingga menjadi moi.

2. Dalam bekas lain, goreng bawang merah, halia, bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis. Apabila telah kuning, masukkan ke dalam moi tadi.

3. Masukkan santan, jintan manis, lada ditumbuk, serai dan daging. Kacau hingga sekata.

4. Biarkan mendidih, masukkan lobak merah dan dibiarkan hingga empuk.

5. Masukkan daun bawang dan daun sup. Sedia untuk dihidang.