Selasa, 8 Mei 2012

Pasembor

Pasembor

Bahan-bahan :

Cili kering
Bawang merah (dihiris)
Serbuk kacang (kacang tanah digoreng tanpa minyak dan dimesin)
Kangkung (dicelur)
Tauhu (digoreng)
Tauge (dicelur)
Kerang (direbus dan dibuang kulit)
Sengkuang
Gula dan garam secukup rasa
Minyak
 

Cara Membuatnya :

Goreng cili kering dengan minyak hingga garing. Kemudian, blender hingga lumat. Masukkan juga serbuk kacang dan diblender sekejap sahaja. 

Selepas itu, masukkan dalam kuali yang telah digoreng dengan bawang hingga kekuningan. Masukkan gula dan garam secukup rasa.

Biarkan agak pekat dan campurkan dengan kangkung, tauge, kerang dan sengkuang. Kacau hingga sebati.

Sedia untuk dihidang.

Daging Berlada

Daging Berlada

Bahan-bahan :

Daging
Bawang besar (dihiris)
Cabai melaka (tak perlu dipotong)
Lada (ditumbuk)
Kunyit
garam

Cara Membuatnya :

Rebus daging hingga empuk dan lembut.

Panaskan minyak, tumis bawang. Masukkan cabai melaka, lada dan kunyit. Kacau.

Masukkan daging yang telah direbus dan tambahkan garam secukup rasa.

Karipap

Karipap


Bahan untuk Kulit:

500 gram tepung gandum
Sedikit garam dan air
4-5 sudu minyak atau marjerin (dipanaskan) 

Bahan Untuk Inti : 

Ubi keledek (dipotong dadu)
Bawang merah (dihiris)
Cabai
Rempah biji
Jintan manis
Jintan putih
1 kuntum bunga lawang
Kulit kayu manis
1 kuntum bunga cengkih
Sedikit lada
Cabai Melaka (ditumbuk)
Udang hidup
Gula dan garam secukup rasa

Cara Membuat Kulit:

Masukkan garam dan minyak ke dalam tepung. Gaulkan. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh dan boleh dibentuk. Kemudian bolehlah dicanai.

Cara Membuat Inti :

Blender cabai, rempah biji, jintan manis, jintan putih, bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih dan lada. Blender sampai lumat dan ditapis.

Goreng bawang merah hingga kekuningan, masukkan bahan yang diblender tadi. Masukkan juga cabai melaka. 

Seterusnya, masukkan ubi, udang, gula dan garam secukup rasa. Tutup kuali menggunakan tudung periuk. Tunggu hingga ubi empuk dan kuahnya kering.