:::.Sajian Hati.:::

:::.Manis Strawberi.:::

Memaparkan catatan dengan label Kek. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Kek. Papar semua catatan

Sabtu, 30 September 2017

Step by Step Cara Membuat Kek Marble Pandan dan Kek Marble Coklat Susu


Sumber Resipi :
Salina Kitchen

Bahan-bahan :

¾ cawan gula kastor @ gula halus
¾ cawan buttercup
1 sudu besar ovalate
1 sudu esen vanila
4 biji telur gred A @ 5 biji telur gred C
¼ cawan @ 3 sudu besar susu pekat
¼ cawan @ 3 sudu besar minyak
1 ¾ cwn tepung gandum
1 sudu kecil baking powder


Cara Membuatnya :


Campur buttercup, gula kastor, esen vanila dan ovalate di dalam bekas.


Pukul atau putar sampai butter kembang putih gebu. Mulakan dengan speed perlahan dan seterusnya boleh guna speed laju selama 20 minit.


Kemudian, masukkan telur satu persatu. Putar lagi sampai adunan kembang dan berbuih-buih.
  

Seterusnya, masukkan susu dan putar sekejap selama 3 minit.


Tambahkan minyak dan putar dalam 2 minit lagi.


Ayak tepung gandum bersama baking powder. Guna speed paling perlahan dan masukkan tepung sedikit demi sampai habis.



Apabila adunan sudah sebati, bolehlah letak pewarna dan perasa pilihan anda. Jika pilih marble coklat susu, letakkan 2 sudu serbuk koko dan 1 sudu perwarna coklat dark emulco. Satu adunan lagi biar warna asal.  Sapukan loyang dengan butter dan lapik dengan baking paper. 


Cara nk buat corak belang-belang tu senang jer.. Korang tindankan aje adunan tu di tengah-tengah loyang berselang seli warna.. Mula dengan warna asal.. Dan diikuti warna coklat dan warna asal semula.. Buatlah berapa banyak belang-belang yang korang nak.. Tindan-tindankan aje demo macam dalam gambar di atas.


Untuk last step saja nak nampak cantik sikit kita buatlah corak-corak atasnya... Tompokkan dua tiga sudu adunan warna coklat dan lorekkan aja guna lidi.. Loreklah bentuk bunga ka.. Daun-daun ka... Muka laki korang kaa.. Hahaha Upp lawak ja nahh...




Untuk membuat kek marble pandan, saya guna perisa pandan green coconut. Letak 1 sudu aje tambah 1 sudu kecil pewarna hijau... Selang selikan adunan mcm tadi.. Tindan-tindan aje kt tengah-tengah loyang ok.. Biar aduanan tu bergerak sendiri.. Korang x payah usik-usik dia dengan sudu ke senduk ke.. Kang x jadi corak belang-belang tu...



Lorek-lorekkan dengan lidi.. Panas oven 10 minit sebelum bakar kek tadi okeh... Bakar suhu 160'c api atas bawah ikut jenis oven masing-masing.. Masa 45 minit..
 


Boleh cucuk dengan lidi nak check kek dah masak ke belum.. Kalau cucuk lidi keluar bersih.. Maknanya kek dah masak.. Boleh keluarkan dari oven dan terbalikkan atas redai sekejap dan terbalikkan semula.. Penting untuk elak kek dari mendap dan menurun...


Ok setelah dibedah siasat... Tudia nampak tak kegebuannya di situ... Sgt moist, halus mulus. Tak terlalu manis. Manis-manis buah jer... Tak keringkan  anak tekak. Orang tua makan comfim tak tercekik...



Selamat Mencuba...

Sabtu, 1 April 2017

Kek Cheese

Kek Cheese

Bahan Kek Cheese

Bahan-bahan :

1/2 cawan susu pekat
1/3 cawan susu segar @ tak sampai ½ cawan susu segar
1 bungkus cream cheese tatura
Kek segera perisa vanila jenama Nona
Keju cheddar (diparut)


Cara Membuatnya :

1. Pertama sekali buat kek segera yang dibeli seperti biasa.

2. Masukkan adunan kek ke dalam bekas yang sesuai dan bakar hingga masak.

3. Kemudian, biarkan kek sejuk sebelum di tuang krim cheese.


Cara Membuat Krim Cheese

1. Campurkan susu pekat, cream cheese dan susu segar.

2. Putar ketiga-tiga bahan tersebut hingga kembang.

3. Tuangkan atas kek yang telah sejuk tadi.

4. Ketebalannya mengikut citarasa masing-masing.

5. Seterusnya, taburkan keju cheddar yang telah diparut.

6. Akhir sekali simpan di dalam peti sejuk untuk menyejukkannya.

7. Sedia untuk dihidang.

8. Kek ini enak sekali dimakan ketika sejuk.

Jumaat, 1 Januari 2016

Kek Kelapa Pelangi



Bahan-bahan :

3 cawan marjerin
2 cawan gula halus
2 ½ cawan tepung gandum
6 biji telur
3 cawan kelapa parut tidak terlalu tua (digoreng sebentar)
1 sudu besar baking powder
1 sudu teh esen vanila
Pewarna yang disukai


Cara Membuatnya :

1. Pukul gula bersama marjerin hingga kembang.

2. Kemudian, masukkan esen vanila.

3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau lagi.

4. Ayak tepung gandum bersama baking powder.

5. Kemudian masukkan ke dalam adunan sedikit demi sedikit.

6. Akhir sekali, masukkan kelapa parut.

7. Asingkan adunan kepada beberapa bahagian.

8. Tuangkan pewarna yang disukai.

9. Sapukan loyang dengan sedikit marjerin.

10. Tuangkan adunan kek dan bakar sehingg masak.

Isnin, 13 April 2015

Kek Pelangi

Kek Pelangi

Bahan-bahan :

1 ½ cawan marjerin
1 ½ cawan gula halus
2 ½ cawan tepung gandum
5 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
Pewarna merah, hijau dan kuning.


Cara Membuatnya :

1. Pukul mentega dengan gula sehingga kembang.

2. Seterusnya, masukkan esen vanilla.

3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.

4. Ayak tepung gandum dan serbuk penaik dan masukkan ke dalam adunan.

5. Kacau hingga sebati.

6. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna.

7. Sapukan permukaan loyang dengan marjerin terlebih dahulu.

8. Tuangkan adunan kek dan bakar sehingga masak.

9. Sedia untuk dinikmati.

Selasa, 24 Mac 2015

Kek Pisang Kelat

Kek Pisang Kelat

Air Tangan Sahabat :
Ain Aleesya 

Bahan-bahan :

4 biji pisang kelat yang telah masak
1 cawan minyak
1 cawan gula
1 ½ cawan tepung gandum
2 biji telur
1 sudu teh soda bikarbonat
Secubit garam


Cara Membuatnya :

1. Blender gula, telur, garam, pisang dan juga minyak sehingga hancur.

2. Setelah itu, tuangkan ke dalam bekas.

3. Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat dan masukkan ke dalam adunan pisang tadi. Kacau hingga sebati.

4. Masukkan ke dalam loyang kek yang ditabur dengan tepung atau boleh juga disapu dengan marjerin agar kek tidak melekat. Bakar dalam ketuhar sehingga masak.

5. Kek akan bertukar kehitaman. Cucuk dengan lidi atau batang sudu untuk memastikan kek masak atau pun tidak.

6. Jika serpihan kek tidak melekat pada lidi, bermakna kek tersebut sudah masak. Sedia untuk dihidang.