Memaparkan catatan dengan label Kek. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Kek. Papar semua catatan

Ahad, 1 Julai 2018

Kek Marble Coklat Susu Salina Kitchen

Kek Marble Coklat Susu Salina Kitchen

Bahan-bahan :

¾ cawan gula kastor @ gula halus
¾ cawan buttercup
1 sudu besar ovalate
1 sudu esen vanila
4 biji telur gred A @ 5 biji telur gred C
¼ cawan @ 3 sudu besar susu pekat manis
¼ cawan @ 3 sudu besar minyak
1 ¾ cwn tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
2 sudu serbuk koko
1 sudu perwarna coklat dark emulco


Cara Membuatnya :

1. Campur buttercup, gula kastor, esen vanila dan ovalate di dalam bekas.

2. Pukul atau putar sampai butter kembang putih gebu. Mulakan dengan speed perlahan dan seterusnya boleh guna speed laju selama 20 minit.

3. Kemudian, masukkan telur satu persatu. Putar lagi sampai adunan kembang dan berbuih-buih.

4. Seterusnya, masukkan susu pekat dan putar sekejap selama 3 minit.

5. Tambahkan minyak dan putar dalam 2 minit lagi.

6. Ayak tepung gandum bersama baking powder. Guna speed paling perlahan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sampai habis.

7. Apabila adunan sudah sebati, bolehlah bahagikan kepada dua bahagian. Satu adunan letakkan 2 sudu serbuk koko dan 1 sudu perwarna coklat dark emulco manakala satu adunan lagi biar warna asal.

8. Sapukan loyang dengan butter dan lapik dengan baking paper.

9. Cara nak buat corak belang-belang itu pula perlu tindankan adunan di tengah-tengah loyang berselang-seli warna. Mula dengan warna asal dan diikuti warna coklat dan warna asal semula. Buatlah seberapa banyak belang-belang.

10. Langkah terakhir untuk mencantikkan kek, kita buat corak-corak di atasnya. Tompokkan dua tiga sudu adunan warna coklat dan lorekkan guna lidi. Loreklah bentuk bunga, daun-daun dan sebagainya ikut kreativiti.

11. Panas oven 10 minit sebelum bakar kek tadi. Bakar pada suhu 160oC api atas bawah ikut jenis oven masing-masing selama 45 minit.

12. Boleh cucuk dengan lidi nak pastikan kek sudah masak atau belum. Kalau lidi yang dicucuk keluar bersih bermakna kek sudah masak.

13. Keluarkan kek dari oven dan terbalikkan atas redai sekejap dan terbalikkan semula. Penting untuk elak kek dari mendap dan menurun.


Nota :

Untuk dapatkan resipi kek ini step by step klik di sini

Ahad, 18 Mac 2018

Resipi Kek Marble


Air Tangan :
Suhana Yusuf
          
Bahan-bahan :

4 biji telur
1 cawan gula halus
250 gram mentega
1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila
Sedikit serbuk koko


Cara Membuatnya :

1. Pukul gula dengan mentega sampai kembang.

2. Masukkan esen vanila dan telur satu persatu.

3. Tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder diayak dulu.

4. Kemudian masukkan tepung yang diayak dalam adunan mentega tadi.

5. Kacau hingga sebati.

6. Asing adunan kepada 2 bahagian, sebekas warna coklat dan satu lagi warna kuning.

7. Sapu loyang dengan mentega. Tuang adunan berselang-seli dan lorekkan.

8. Panaskan oven. Bakar selama 1 jam 45 minit menggunakan api sederhana.

Sabtu, 24 Februari 2018

Kek Milo Kukus

kek milo
Air Tangan :
Shela Ismail

Bahan-bahan :

2 biji telur
1 cawan milo
1 cawan tepung gandum
1 camca kfc serbuk penaik
1 camca kfc soda bikarbonat
1 cawan minyak
Sedikit esen vanila
½ cawan gula halus
½ cawan susu pekat


Cara Membuatnya :

1. Blender telur sampai kembang dan gebu.

2. Kemudian masukkan gula, susu, esen vanila dengan minyak.

3. Blender lagi hingga sebati.

4. Ayak tepung gandum, milo, serbuk penaik dengan soda bikarbonat.

5. Tuang bahan yang diblender dan kacau menggunakan senduk nasi.

6. Kaupkan hingga adunan sebati dan tidak berketul.

7. Kukus adunan kek selama 45 minit.

8. Sedia untuk dihidang.

Sabtu, 13 Januari 2018

Resipi Pandan Chiffon Cake

Pandan Chiffon Cake
 Air Tangan :
Salina Kitchen


Pandan Chiffon Cake

Sabtu, 30 September 2017

Step by Step Cara Membuat Kek Marble Pandan dan Kek Marble Coklat Susu


Sumber Resipi :
Salina Kitchen

Bahan-bahan :

¾ cawan gula kastor @ gula halus
¾ cawan buttercup
1 sudu besar ovalate
1 sudu esen vanila
4 biji telur gred A @ 5 biji telur gred C
¼ cawan @ 3 sudu besar susu pekat
¼ cawan @ 3 sudu besar minyak
1 ¾ cwn tepung gandum
1 sudu kecil baking powder


Cara Membuatnya :


Campur buttercup, gula kastor, esen vanila dan ovalate di dalam bekas.


Pukul atau putar sampai butter kembang putih gebu. Mulakan dengan speed perlahan dan seterusnya boleh guna speed laju selama 20 minit.


Kemudian, masukkan telur satu persatu. Putar lagi sampai adunan kembang dan berbuih-buih.
  

Seterusnya, masukkan susu dan putar sekejap selama 3 minit.


Tambahkan minyak dan putar dalam 2 minit lagi.


Ayak tepung gandum bersama baking powder. Guna speed paling perlahan dan masukkan tepung sedikit demi sampai habis.



Apabila adunan sudah sebati, bolehlah letak pewarna dan perasa pilihan anda. Jika pilih marble coklat susu, letakkan 2 sudu serbuk koko dan 1 sudu perwarna coklat dark emulco. Satu adunan lagi biar warna asal.  Sapukan loyang dengan butter dan lapik dengan baking paper. 


Cara nk buat corak belang-belang tu senang jer.. Korang tindankan aje adunan tu di tengah-tengah loyang berselang seli warna.. Mula dengan warna asal.. Dan diikuti warna coklat dan warna asal semula.. Buatlah berapa banyak belang-belang yang korang nak.. Tindan-tindankan aje demo macam dalam gambar di atas.


Untuk last step saja nak nampak cantik sikit kita buatlah corak-corak atasnya... Tompokkan dua tiga sudu adunan warna coklat dan lorekkan aja guna lidi.. Loreklah bentuk bunga ka.. Daun-daun ka... Muka laki korang kaa.. Hahaha Upp lawak ja nahh...




Untuk membuat kek marble pandan, saya guna perisa pandan green coconut. Letak 1 sudu aje tambah 1 sudu kecil pewarna hijau... Selang selikan adunan mcm tadi.. Tindan-tindan aje kt tengah-tengah loyang ok.. Biar aduanan tu bergerak sendiri.. Korang x payah usik-usik dia dengan sudu ke senduk ke.. Kang x jadi corak belang-belang tu...



Lorek-lorekkan dengan lidi.. Panas oven 10 minit sebelum bakar kek tadi okeh... Bakar suhu 160'c api atas bawah ikut jenis oven masing-masing.. Masa 45 minit..
 


Boleh cucuk dengan lidi nak check kek dah masak ke belum.. Kalau cucuk lidi keluar bersih.. Maknanya kek dah masak.. Boleh keluarkan dari oven dan terbalikkan atas redai sekejap dan terbalikkan semula.. Penting untuk elak kek dari mendap dan menurun...


Ok setelah dibedah siasat... Tudia nampak tak kegebuannya di situ... Sgt moist, halus mulus. Tak terlalu manis. Manis-manis buah jer... Tak keringkan  anak tekak. Orang tua makan comfim tak tercekik...



Selamat Mencuba...

Sabtu, 1 April 2017

Kek Cheese

Kek Cheese

Bahan Kek Cheese

Bahan-bahan :

1/2 cawan susu pekat
1/3 cawan susu segar @ tak sampai ½ cawan susu segar
1 bungkus cream cheese tatura
Kek segera perisa vanila jenama Nona
Keju cheddar (diparut)


Cara Membuatnya :

1. Pertama sekali buat kek segera yang dibeli seperti biasa.

2. Masukkan adunan kek ke dalam bekas yang sesuai dan bakar hingga masak.

3. Kemudian, biarkan kek sejuk sebelum di tuang krim cheese.


Cara Membuat Krim Cheese

1. Campurkan susu pekat, cream cheese dan susu segar.

2. Putar ketiga-tiga bahan tersebut hingga kembang.

3. Tuangkan atas kek yang telah sejuk tadi.

4. Ketebalannya mengikut citarasa masing-masing.

5. Seterusnya, taburkan keju cheddar yang telah diparut.

6. Akhir sekali simpan di dalam peti sejuk untuk menyejukkannya.

7. Sedia untuk dihidang.

8. Kek ini enak sekali dimakan ketika sejuk.

Jumaat, 1 Januari 2016

Kek Kelapa Pelangi



Bahan-bahan :

3 cawan marjerin
2 cawan gula halus
2 ½ cawan tepung gandum
6 biji telur
3 cawan kelapa parut tidak terlalu tua (digoreng sebentar)
1 sudu besar baking powder
1 sudu teh esen vanila
Pewarna yang disukai


Cara Membuatnya :

1. Pukul gula bersama marjerin hingga kembang.

2. Kemudian, masukkan esen vanila.

3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau lagi.

4. Ayak tepung gandum bersama baking powder.

5. Kemudian masukkan ke dalam adunan sedikit demi sedikit.

6. Akhir sekali, masukkan kelapa parut.

7. Asingkan adunan kepada beberapa bahagian.

8. Tuangkan pewarna yang disukai.

9. Sapukan loyang dengan sedikit marjerin.

10. Tuangkan adunan kek dan bakar sehingg masak.

Isnin, 13 April 2015

Kek Pelangi

Kek Pelangi

Bahan-bahan :

1 ½ cawan marjerin
1 ½ cawan gula halus
2 ½ cawan tepung gandum
5 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
Pewarna merah, hijau dan kuning.


Cara Membuatnya :

1. Pukul mentega dengan gula sehingga kembang.

2. Seterusnya, masukkan esen vanilla.

3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.

4. Ayak tepung gandum dan serbuk penaik dan masukkan ke dalam adunan.

5. Kacau hingga sebati.

6. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna.

7. Sapukan permukaan loyang dengan marjerin terlebih dahulu.

8. Tuangkan adunan kek dan bakar sehingga masak.

9. Sedia untuk dinikmati.

Selasa, 24 Mac 2015

Kek Pisang Kelat

Kek Pisang Kelat

Air Tangan Sahabat :
Ain Aleesya 

Bahan-bahan :

4 biji pisang kelat yang telah masak
1 cawan minyak
1 cawan gula
1 ½ cawan tepung gandum
2 biji telur
1 sudu teh soda bikarbonat
Secubit garam


Cara Membuatnya :

1. Blender gula, telur, garam, pisang dan juga minyak sehingga hancur.

2. Setelah itu, tuangkan ke dalam bekas.

3. Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat dan masukkan ke dalam adunan pisang tadi. Kacau hingga sebati.

4. Masukkan ke dalam loyang kek yang ditabur dengan tepung atau boleh juga disapu dengan marjerin agar kek tidak melekat. Bakar dalam ketuhar sehingga masak.

5. Kek akan bertukar kehitaman. Cucuk dengan lidi atau batang sudu untuk memastikan kek masak atau pun tidak.

6. Jika serpihan kek tidak melekat pada lidi, bermakna kek tersebut sudah masak. Sedia untuk dihidang.