Jumaat, 28 Ogos 2015

Resipi Labu Masak Lemak Kuning

Labu Masak Lemak Kuning
Labu Masak Lemak Kuning
Oleh : Salina Ismail


Bahan Untuk Membuat Labu Masak Lemak Kuning :

1 biji labu
1 ikat pucuk labu
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 sudu makan cili kisar
Serbuk kunyit
1 biji santan kelapa
Garam secukup rasa


Cara Memasak Labu Masak Lemak Kuning :

1. Potong labu bentuk kiub dan rebus sekejap.

2. Pucuk labu disiangkan dahulu duri-durinya.

3. Panaskan santan dalam periuk, masukkan serbuk kunyit, cili kisar, bawang putih dan garam.

4. Kacau perlahan-lahan supaya santan tidak pecah minyak.

5. Kemudian boleh masukan labu tadi.

6. Apabila labu hampir lembut, bolehlah masukkan pucuknya di akhir sekali.

7. Kacaukan sekejap dan tutup api.

8. Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan