Ahad, 2 Ogos 2015

Biskut Tembikai

Biskut Tembikai

Bahan Membuat Biskut Tembikai :


150 gram gula kastor
250 gram mentega
1 biji kuning telur
1 sudu besar susu pekat manis
320 gram tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
Pewarna merah dan hijau
1/8 sudu teh garam
Paper cups
Manik coklat
Benang


Cara Membuat Biskut Tembikai : 


1. Pukul gula dan mentega hingga kembang.

2. Masukkan kuning telur, garam dan susu pekat. Putar hingga rata.

3. Masukkan tepung gandum yang diayak bersama baking powder.

4. Uli perlahan sehingga menjadi doh

5. Bahagikan doh kepada 3 bahagian. Warnakan dengan warna merah, hijau dan satu bahagian lagi dibiarkan warna asal.

6. Kemudian buat bulat kecil adunan merah dan disalut dengan warna kuning seterusnya dengan warna hijau.

7. Potong 4 bebola yang dibentuk itu menggunakan benang.

8. Letakkan manik coklat di bahagian merah sebagai biji buah tembikai. Lebih baik jika diletak bijan hitam atau biji selasih.

9. Letakkan di dalam paper cup.

10. Buat sehingga siap dan bakar sehingga masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan