Sabtu, 6 September 2014

Kari Sembilang Mamak



Air Tangan Sahabat:
Ain Aleesya
Bahan-bahan :

3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Daun kari
2 sudu halba campur
Serbuk kari ikan
Santan
Asam jawa
Kacang bendi
Minyak
Air secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Tumis bawang merah, bawang putih, halba campur dan daun kari.

2. Masak sehingga wangi dan bawang menjadi kuning.

3. Seterusnya masukkan serbuk kari ikan dan sedikit air.

4. Tunggu hingga pecah minyak.

5. Masukkan santan yang dikacau bersama asam jawa.

6. Biarkan hingga mendidih dan masukkan ikan dan kacang bendi.

7. Apabila ikan telah masak, tutup api.

8. Sedia untuk dihidang.

3 ulasan: