Jumaat, 5 September 2014

Bubur Nasi Berlada

Bubur Nasi Berlada

Air Tangan Sahabat :
Ain Aleesya

Bahan-bahan :

Ikan bilis
Bawang merah (dihiris)
Beras
1 inci halia
1 batang serai
Bunga lawang
Bunga cengkih
Kulit kayu manis
Lobak merah (dipotong)
Udang
Santan
Garam secukup rasa
1 sudu kecil lada hitam (ditumbuk)


Cara Membuatnya :

1. Goreng ikan bilis dan bawang merah berasingan sehingga garing dan ranggup.

2. Rebus nasi bersama halia, serai, bunga lawang cengkih, kulit kayu manis dan lobak. 

3. Masukkan juga lada hitam dan udang. Rebus hingga nasi lembut.

4. Masukkan santan dan garam secukup rasa.

5. Apabila hampir masak, baru masukkan ikan bilis dan bawang tadi.

6. Taburkan daun sup dan daun bawang.

7. Sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan