Isnin, 29 Oktober 2012

Kari Ikan

Kari Ikan

Bahan-bahan :
Ikan kembung
Bendi
Santan
Serbuk kunyit
Garam


Bahan Untuk Blender :
2 sudu kecil rempah biji
Secubit jintan manis
Secubit jintan putih
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil lada
Cili kering


Bahan Untuk Tumis :
Bawang merah
Bawang putih
Halba campur
Daun kari


Cara Membuatnya :

 
1. Tumis bahan untuk ditumis hingga kekuningan. Setelah itu, masukkan bahan yang telah diblender lumat dan ditapis. Masukkan sedikit serbuk kunyit.

2. Biarkan pecah minyak. Apabila pecah minyak, masukkan santan dan garam.

3. Perlahankan api, masukkan ikan dan bendi. Biarkan masak.

4. Sedia untuk dihidang.

Mee Tom Yam

Mee Tom Yam

Bahan Untuk Membuat Mee Tom Yam :

Mee kuning (dicelur dalam air panas)
Ayam
Daun limau purut
Serai
Perencah tom yam adabi
Lobak merah
Kobis
Cili padi
Sonak jagung
Garam secukup rasa


Cara Membuat Mee Tom Yam :

1. Masukkan sedikit minyak di dalam periuk, masukkan ayam dan sedikit air. Biarkan ayam menjadi lembut.

2. Seterusnya, masukkan daun limau purut dan serai. Kacaukan.

3. Masukkan perencah tom yam, sayur lobak merah dan sonak jagung. Apabila sayur sudah lembut masukkan air.

4. Akhir sekali, masukkan sayur kobis dan juga garam secukupnya. Jika mahu masakan lebih pedas, boleh masukkan cili padi. 

5. Tutup api dan bolehlah dimakan bersama mee.

Nasi Goreng Thai

Nasi Goreng Thai

Bahan-bahan :

Bawang merah
Bawang putih
Udang
Telur
Nenas (potong dadu)
Cili padi (dihiris)
Sos tiram
Gula
Garam


Cara Membuatnya :

1. Goreng bawang merah, bawang putih hingga kuning bersama udang dan telur.

2. Masukkan nenas, gula, garam dan sos tiram.

3. Masukkan nasi dan goreng bersama semua bahan.

4. Akhir sekali, masukkan cili padi yang dipotong (jika suka pedas masukkan lebih).

5. Sedia untuk dihidang.

Masak Kurma Daging

Masak Kurma Daging

Bahan-bahan :
Daging
Ajinomoto
Sos tomato
Santan dan sedikit susu
Lobak


Bahan Blender 1 :
1 sudu kecil rempah biji
1 sudu kecil lada
Perencah kurma adabi


Bahan Blender 2 :
Cabai hidup
Kacang tanah


Bahan Untuk Tumis :
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Bunga lawang
Bunga cengkih
Kulit kayu manis


Bahan Hiasan :
Bawang besar
Tomato
Daun bawang dan daun sup


Cara Membuatnya :

1. Goreng semua bahan untuk ditumis hingga kuning di dalam minyak sapi atau minyak masak.

2. Masukkan bahan blender 1 iaitu rempah biji, lada dan perencah kurma. Biarkan mendidih dan masukkan daging.

3. Kemudian, masukkan bahan blender 2, santan, sedikit susu dan lobak. Biarkan mendidih.

4. Masukkan sedikit sos tomato, gula, garam dan ajinomoto. Biar agak kering dan pecah minyak.

5. Akhir sekali, masukkan bahan hiasan.

6. Sedia untuk dihidang.

Masak Petai Sotong

Masak Petai Sotong

Bahan-bahan :

20 tangkai cili kering
1 sudu minyak
Asam jawa
Bawang besar
Gula
Garam
Bahan perasa
Sotong
Petai (direbus terlebih dahulu)


Cara Membuatnya :

1. Blender cili kering hingga hancur. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan diblender tadi.

2. Biarkan mendidih, masukkan sotong dan dibiarkan hingga sotong lembut.

3. Masukkan air asam jawa, gula, garam dan bahan perasa.

4. Biarkan pecah minyak, masukkan petai dan bawang besar.

5. Sedia untuk dihidang.