Sabtu, 22 September 2012

Mee Kari

Mee Kari

Bahan-bahan :

Mee kuning (dicelur)
Ayam (dipotong kecil)
Cili kering
Serbuk kari daging
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Serai (diketuk)
Santan
Bebola ikan (direbus)
Tauhu (digoreng)
Sawi (dicelur)
Lobak merah (dicelur)
Garam secukup rasa


Cara Membuatnya :

Mesin cili kering bersama bawang merah, bawang putih, halia dan serbuk kari. Mesin sehingga hancur.

Setelah itu, panaskan minyak masukkan bahan yang dimesin tadi. Tumis hingga wangi.

Masukkan ayam bersama sedikit air, garam dan serai. Tunggu hingga ayam masak.

Apabila ayam sudah masak, masukkan santan dan air secukupnya. Tunggu hingga mendidih. 

Sedia untuk dihidang bersama mee yang sudah dicelur. Letakkan sayur sawi, lobak merah, bebola ikan dan juga tauhu.